5 Ağustos 2014 Salı

ZMapp, Ebola'ya Çare Mi?

Dr. Kent Brantly, Ebola virüsünü Liberya'da bir hastaneden kaptı.
Gizli serum ZMapp'in Ebola'ya çare olabileceği düşünülüyor. Bundan beş gün önce Amerikalı doktor Kent Brantly, ölümcül Ebola virüsüne yakalandığında öleceğini düşünmüştü. 

Liberya'daki bir meslektaşından virüsü kapan 33 yaşındaki doktor karısını arayıp ona veda bile etmişti. Ancak olaydan saatler öncesinde henüz deneme aşamasında olan ZMapp serumu Brantly'nin tedavi gördüğü kliniğe ulaştırılmıştı. Gizli serum soğuk zincirde ve açık bilgilerle kliniğe ulaştırılmıştı.

Dr. Brantly, ambulanstan indiğinde kendi kendine yürüyebiliyordu.
Serumu denemek o an için çok riskliydi çünkü serum daha önce sadece maymunlar üzerinde test edilmiş ve işe yaramıştı, insanlar üzerinde ise daha önce hiç denenmemişti. Ancak ölümle burun buruna olduğunu ve kaybedecek bir şeyi olmadığını düşünen Brantly serumu denemeye karar verdi ve daha sonra doktorların belirttiğine göre adeta mucizevi gelişmeler yaşandı. Serumu aldıktan bir saat sonra Brantly'nin durumu iyiye gitmeye başladı, nefes alış verişi normalleşti ve vücudunu kaplayan kızarıklık ise yok olmaya başladı. Hatta son gün kendisini Atlanta'ya götürecek özel jete binmeden önce kendi kendine banyo bile yapabildi. Brantly ayrıca Emory Üniversite Hastanesi'ne geldiğinde Amerika'daki ilk Ebola virüsü taşıyan hasta olmuştu.

Serumu Brantly ile birlikte alan bir diğer hasta olan Nancy Writebol'un ise Liberya'dan ayrıldığı ve yakın bir zamanda Atlanta'da Brantley'nin bulunduğu hastaneye gideceği belirtildi. Ebola için henüz kanıtlanmış bir tedavi olmamasına rağmen artık gözler bu iki hastanın üzerinde, bu deneysel ilaç ise yoğun bir şekilde tartışılmaya başlandı  bile...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder